Porvoon Energia ja Aistio: Kaukolämpökaivon data suoraan mobiililaitteeseen 15 minuutin välein

170 kilometrin pituisesta Porvoon kaupungin kaukolämpöverkosta saadaan 15 minuutin välein dataa Aistion antureiden ja älykkään pilvipalvelun, eli Aistio District Monitoring (ADM)- järjestelmän avulla. Vuodot ja niiden sijainnit paikannetaan välittömästi – järjestelmä ilmoittaa vuodosta suoraan käyttäjän mobiililaitteeseen.

Ensimmäiset valvontalaitteet asennettiin Porvoossa kaukolämpökaivoihin vuonna 2020. Aistion ja Porvoon Energian yhteistyö on jatkunut kasvavana siitä lähtien.

Porvoon Energian Kaukolämpöpäällikkö Oskar Tillander kertoo Aistion kaukolämpöyhtiölle tuottamasta hyödystä.

Yli 120-vuotiaalla Porvoon Energialla on jo 2100 kaukolämpöliittymää.

 • Porvoo on kasvava kaupunki: uusia kaukolämpöliittymiä tulee vuodessa 50, Oskar Tillander kertoo.

Kaukolämpöverkon kunnosta huolehtii pian jo 300 Aistion anturia.

Oskar Tillanderilla on suurin rooli Aistion tuotteen käytössä:

 • Päätän, minne anturit asennetaan ja ylläpidän järjestelmää. Asentajien kanssa käymme läpi kaivot ja lämmönjakohuoneet, joihin anturit laitetaan. 
Porvoon energia hankki kaukolämpökaivoihin Aistion vuotovahdit( ADM Switch), verkoston painemittaukset (ADM Premium) sekä pian asennettavat lämmönjakohuoneiden anturit (ADM Indoor)

ADM-järjestelmä mahdollistaa vuotojen havainnoinnin lisäksi lähes reaali-aikaisen tuotannon optimoinnin

 • Näemme Aistion tuotteen ansiosta, missä kohtaa kaupungin kaukolämpöverkossa on mitkäkin paineet ja lämpötilat. Vuotovahdit auttavat huomaamaan vuodot ja muutama onkin jo löytynyt Aistion avulla, Oskar Tillander kertoo. 

Aistion suurimmaksi vahvuudeksi kaukolämpöpäällikkö kertoo itse tuotteen helppokäyttöisyyden:

 • Tykkään siitä että tuote on selkeä ja tosi helppo käyttää. Jopa vanhemmat herrasmiehet osaavat katsoa paineet ja lämpötilat tietokoneelta tai Padista. Aistio-hälytykset tulevat suoraan iPadiin, tämän mahdollistaa Trimblen kanssa tehty yhteistyöprojekti. 
 • Itse anturit on myös helppo asentaa itse, Oskar Tillander kertoo. 

“Viestintä Aistion henkilökunnan kanssa on aina sujuvaa ja nopeaa”

Oskar Tillander koki ensikontaktin Aistion puolelta mieluisaksi, myyjän kanssa oli helppoa sopia palaveri.

 • Yhteydenotto oli mukava ja sujuva. Ei tullut yhtään sellainen olo, että joku olisi tyrkyttänyt omaa tuotettaan. 
 • Parasta yhteistyössämme on helppous: Vastataan heti kun kysyttävää on. Pari kolme kertaa vuodessa Aistiolta ollaan yhteydessä meihin. Aistion henkilökunta huolehtii, että kaikki sujuu hyvin. Olen ollut tähän asti tosi tyytyväinen. 

Miten yhteistyö on kehittynyt ajan myötä? 

 • Palvelu on pelannut hyvin, kaikki yhteistyö tuntuu tosi helpolta. Aina kun tarvitsen apua, soitan tai laitan sähköpostiviestiä.

Mahdollisissa ongelmatilanteissa apua saa heti: 

 • Yksi asentaja ei pystynyt kirjautumaan järjestelmään. Laitoin Aistiolle viestiä, ja asia korjaantui parin tunnin päästä, Oskar Tillander kertoo. 

Aistion verkoston monitorointipalvelu on helppokäyttöinen ja fiksusti hinnoiteltu

 • Sanoisin että Aistion tuote on hyvin hinnoiteltu. Ei tunnu kovin kalliilta. Tuote on sopivan hintainen. Asiakkaalle eritellään mitä ja miksi mikäkin osa palvelusta maksaa, Oskar Tillander kertoo.

Aistio saa Oskar Tillanderilta kehuja järjestelmän helppokäyttöisyyden ja selkeän hinnoittelunsa lisäksi siitä, että kehitysideoita saa antaa ja asiakasta oikeasti kuunnellaan.

Lähitulevaisuudessa Porvoon kaukolämpöverkkoon asennetaan uusia vuotovahteja 50 kappaletta. Kasvava kaupunki tarkoittaa entistä parempaa kaukolämpöverkosta huolehtimista:

 • Porvoon Energialla on jo nyt 2100 liittymää, voi olla että vuotovahteja saadaan pian asentaa lisää, Oska Tillander päättää.